Alle nieuwsberichten

Federale overheid trekt zij-instromers aan met duurzame arbeidsvoorwaarden

Online sinds

Ysaline Desmet en Giel Abrahams hadden elkaar nog niet eerder ontmoet bij aanvang van dit interview. En toch. De raakvlakken zijn talrijk. Naast een succesvolle overstap van de privésector naar een overheidsdienst, delen beiden de passie voor hun vakgebied, hun enthousiasme en de maatschappelijke verantwoordelijkheid om er iets van te maken voor de burger. 

Dat Ysaline vroeg of laat in de publieke sector zou terechtkomen, was niet geheel onverwacht. Als onderwijskundige werkte ze zeven jaar voor een dienstverlenende vzw in de zorgsector. Het zou van haar overstap naar de Navy Academy een logisch verlengde maken. "Als Learning- & development specialist werk ik aan de uitbouw van ons digitaal leerplatform, begeleid ik projecten rond bijvoorbeeld de professionalisering van instructeurs en adviseer ik over onze visie op leren."

Giel verzorgt de externe communicatie voor het RIZIV en is dagelijks in de weer met sociale media, pers, communicatiestrategieën en campagnes. "Ik wil me graag verdiepen in (digitale) communicatie. De kans om een expert te worden in mijn vakgebied, krijg ik hier wel degelijk. Het is fijn om collega’s te hebben met wie je niet alleen een werkgever, maar ook interesses en ideologieën deelt."

Investeren in expertise

Het geloof dat de zelfontplooiing van individuele werknemers een organisatie ten goede komt, is meer dan ingeburgerd. Bij de federale overheid kan je kiezen uit een ruim opleidingsaanbod

Giel: "Een werknemer is hier niet zomaar een werknemer. Bij mijn vorige werkgever moest een opleiding meteen leiden tot resultaat. Bij het RIZIV krijg ik de ruimte en de tijd om te groeien."

Ysaline: "Bij mij net hetzelfde. Omdat de budgetten beperkt waren, was de keuze voor wie de opleiding kon volgen, veel strikter. Terwijl ik hier zelf met ideeën kan komen. Zelfs als je op een dag zou uitgekeken zijn op je job, kan je doorgroeien naar een andere dienst, waarbij je je statuut kan behouden en je traject van persoonlijke ontwikkeling kan verderzetten."

Ruimte voor jezelf

Of ze nog pluspunten zien aan de federale overheid als werkgever? Het noopt ons tot dieper ingaan op de aandacht voor werk-privébalans en het recht op deconnectie buiten de werkuren.

Giel: "Natuurlijk gaan bepaalde functies samen met extra verantwoordelijkheden. Maar veel mensen bij het RIZIV hebben geen werktelefoon. Wanneer de werkdag erop zit, kunnen we ons dus volledig deconnecteren van het werk."

Ysaline: "Ik kan mijn werktijden flexibel inplannen. Het laat me toe om zelfs met twee kleine kinderen toch voltijds te werken. Die werk-privébalans is er wel degelijk, niemand kijkt vreemd op wanneer je effectief gebruik maakt van glijtijden. De cultuur is er."

Een cultuur die bovendien erg divers is en ruimte laat om te zijn wie je bent. Er waait een nieuwe wind door de diensten van de federale overheid, die toelaat om stil te staan bij efficiëntie, flexibiliteit en aandacht voor het individu.  

Giel: "Voor mij, als non-binair persoon, is het heel belangrijk dat je jezelf kan zijn in je werkomgeving, zowel qua uiterlijk als in hoe je je gedraagt. Bij het RIZIV zal je echt verschillende soorten mensen tegenkomen van diverse achtergronden. Je zal hier zelfs mensen met sandalen en witte sokken zien. Maar wat nog belangrijker is, is dat er ook inhoudelijk stappen worden gezet om diversiteits- en inclusiviteitskwesties op de kaart te zetten. Zo zit ik voor het Federaal Netwerk Diversiteit bijvoorbeeld in de BeProud-netwerk. Dat is een netwerk voor federale LGBTQIA+-medewerkers. Wij informeren en sensibiliseren om de federale overheid inclusiever te maken."

Ysaline: "Ik ben vrouw én een burger, toch voelt het voor mij ook alsof ik mezelf kan zijn bij Defensie. De context waarin je terechtkomt, is heel divers. Enerzijds maak je deel uit van de marine, die je breder moet kaderen binnen Defensie. En daarbuiten ben je ook nog eens federaal medewerker waardoor je contacten legt binnen andere overheidsdiensten. Die verscheidenheid vormt een heel aangename setting om in te werken."

Net als Ysaline en Giel geïnteresseerd in een job bij de federale overheid? Bekijk dan zeker ons jobaanbod en solliciteer.