Icoon medewerker zonder foto

Heb je een bachelor journalistiek? Check. Een master psychologie of recht? Check. Een bachelor verpleegkunde of elektromechanica? Check. Check. Check. Defensie heeft enorm veel interessante en uitdagende jobs. Ontdek waarom juriste Céline voor Defensie koos.

En moet je dan ook een militaire opleiding volgen? Wel, dit hangt ervan af. Wil jij eerder een job op de achtergrond uitoefenen, dan word je als burger aangenomen. Wil je daarentegen naast het inzetten van je expertise ook je avontuurlijke kant tot uiting laten komen? Dan kan je aangenomen worden als militair en vertrek jij binnenkort misschien wel op buitenlandse missie als jurist, journalist of arts.

Maatschappelijk relevante job

Céline behaalde een master burgerlijk en procesrecht en een master internationaal en Europees recht. Na een stage bij de Belgische ambassade in Thailand en enkele jaren als advocaat aan de balie, trok Céline met haar rugzak vol ervaring naar Defensie. “Ik was aangetrokken tot de waarden van Defensie, vooral dan integriteit en respect. Ik vind het ook een maatschappelijk erg relevante job.”

Ze werkt als jurist op de geschillendienst. “Ik werk op burgerlijke geschillen. We behandelen dossiers die eigen zijn aan de militaire wereld zoals bijvoorbeeld manoeuvreschade. Als een eenheid tijdens een oefening ergens per ongeluk schade veroorzaakt, bijvoorbeeld bij de buren, zullen wij die schade begroten en vergoeden.”

Geen saaie bureaujob

Célines dag is erg gevarieerd en ze werkt geregeld op locatie. “Mijn bureau is in Evere, in het militair kwartier. Daarnaast kan ik telewerken en ga ik soms op verplaatsing naar een ander militair kwartier of mee op pad met een gerechtsdeurwaarder voor een vaststelling.”

Werken bij Defensie, het is niet zo alledaags. “Natuurlijk zijn er verschillende regels die eigen zijn aan Defensie. In bet begin wist ik niets over de militaire graden: wat ze inhielden, wie wie was, dus de eerste maanden had ik steeds een lijst naast mij liggen om op terug te vallen (lacht).”

Ook de werkomgeving van Céline is bijzonder. “Je werkt op een militair kwartier dat beveiligd wordt door een wacht en sommige van je collega’s, de militairen, lopen rond in uniform. Dat maakt het wel apart.”

Symbiose met de militairen

“De wisselwerking tussen militairen en burgers vind ik het fijnste aan werken bij Defensie. Als ik een bepaald dossier behandel met betrekking tot specifiek militair materiaal, kan ik terecht bij militairen voor hun expertise want zij weten concreet wat er speelt. Ik ken daar niks van. Die aanvulling op mijn ervaring vanuit de burgerij, dat vind ik een mooie symbiose.”

Frisse wind

De sfeer op het werk is heel fijn, ik heb zeer toffe collega’s en ik werd supergoed begeleid toen ik pas begon. Er werken vrij veel jongeren wat ik heel aangenaam vind, een frisse wind. Het aantal burgers dat werkt voor Defensie is ook in opmars. En het mannelijke beeld dat vaak heerst rond Defensie klopt niet. Op de juridische dienst is het alleszins al 50-50.

“Ik zit hier goed”

“De werkzekerheid bij Defensie is een enorme troef en ik vind het super dat we de kans krijgen om ons via opleidingen verder te verdiepen in onze interesses of er nieuwe kunnen ontdekken. Ik zit hier nu 2 jaar en ben van plan om nog lang te blijven, ik zit hier goed (lacht).”

De wisselwerking tussen militairen en burgers vind ik het fijnste aan werken bij Defensie.

Ontdek deze werkgever

Related Organization