Portret Julie Debois

Waarom de keuze voor deze job bij het RIZIV?

Dit is mijn eerste job, die perfect aansluit bij mijn studies. Na mijn opleiding rechten volgde ik nog de master ‘Management en beleid van de gezondheidszorg’. Het was dus mijn bedoeling om een job uit te oefenen in deze richting. Het leuke aan werken voor een openbare instelling is dat je een verschil kan maken voor de maatschappij en de mensen, wat mij motiveert.

Wat houdt jouw functie precies in?

Ik werk als jurist bij de Dienst voor geneeskundige verzorging. Enerzijds behandelen we adviesdossiers, waarbij we een advies formuleren op een bepaalde vraag van bijvoorbeeld een patiënt, arts of zorginstelling op basis van de regelgeving. Anderzijds zijn er de geschillendossiers. Dat zijn zaken die voor de arbeidsrechtbank komen, vaak tussen een patiënt en een ziekenfonds, waarbij wij eveneens een advies geven.

Wat spreekt jou het meeste aan?

Het is een gevarieerde job, die zelfs meer omvat dan ik vooraf dacht. Zo wist ik niet dat advies geven bij wetsvoorstellen of andere teksten die in opmaak zijn bij een parlementaire instantie, ook een onderdeel van de job zou zijn. Een heel boeiend aspect, vind ik. 
Daarnaast geeft het mij voldoening dat je op korte termijn echt mensen kan helpen. Bijvoorbeeld bij een adviesdossier: je krijgt een vraag binnen van iemand en een paar weken later kan je een antwoord geven. Soms krijgen we dan zelfs een mail terug om ons hiervoor te bedanken.

Voor welke uitdagingen sta je in je functie?

De grootste uitdaging is dat je heel veel kennis moet verwerken omdat elke vraag die binnenkomt weer anders is. Ik ga dan in overleg met mijn collega’s die reeds expert zijn in een bepaald domein en leer zo elke dag bij. 

Welke competenties zijn nodig om deze job goed uit te oefenen?

Je moet zelfstandig info kunnen opzoeken en verwerken, maar ook goed in team kunnen werken. Daarnaast moet je ook wel flexibel zijn: soms ben je bezig met een persoonlijk dossier maar komt er een dringende vraag van een collega tussen. Daar moet je mee kunnen omgaan.
Het is ook belangrijk dat je hulpvaardig bent, dat je er voldoening uit haalt om mensen te helpen. 

Wat zijn voor jou de grootste pluspunten van werken voor het RIZIV?

Ik kwam hier in een motiverende werkomgeving terecht, zonder dat mijn welzijn en de kwaliteit van mijn werk onder druk komt te staan door te veel stress. De glijdende werkuren zijn een groot voordeel. Ik vind het leuk dat je daarin vrij gelaten wordt zodat het goed te combineren is met je privéleven. Daarnaast vind ik dat ik een mooi loon heb voor een eerste job, met heel wat extra voordelen en veel vakantiedagen. 
Als je het vergelijkt met het stereotiepe beeld dat van de ambtenaar bestaat, is werken voor het RIZIV ook verrassender en veelzijdiger dan veel mensen denken.

Ik kwam hier in een motiverende werkomgeving terecht.

Ontdek deze werkgever