Laurence Hoflack

Ingenieur bij de dienst Telecommarkt & Media
Portret Laurence Hoflack

Waarom koos je ervoor om te werken voor de federale overheid?

Werken voor de overheid betekent voor mij vooral: werken voor het algemeen belang. Ik noem mezelf dus graag ambtenaar, omdat dit overeenstemt met mijn idealen. Bovendien sprak de jobinhoud van mijn huidige functie me destijds erg aan, en ik had gelijk: de telecomsector is een steeds evoluerende sector, waardoor mijn werk gevarieerd is en steeds uitdagend blijft. De keuze was dus snel gemaakt.

Wat is het leukste aan werken bij de federale overheid?

Bij het BIPT werk ik op de dienst telecommarktregulering. Sowieso vind ik het erg interessant om in de telecomsector te werken, omdat er steeds nieuwe evoluties en uitdagingen optreden. Bovendien staat het BIPT in contact met uiteenlopende doelgroepen: consumenten, operatoren, andere Europese regulatoren, belangenorganisaties, het kabinet, enz.: dit leidt tot verschillende soorten dossiers en steeds andere en nieuwe kwesties om te behandelen.

Vergeleken met mijn vorige jobs, valt me bovendien de hoge mate van samenwerking op: we werken altijd als team (met verschillende achtergronden, namelijk economisten, juristen en ingenieurs) op onze dossiers. Dit leidt tot een grote verbondenheid tussen de collega’s en dat vind ik erg aangenaam. Als bonus is door de tweetalige context mijn kennis van het Frans sterk verbeterd.

Je werkt als ingenieur op de dienst telecommarkten. Wat doe je precies en wat is het leukste aan je job?

Het enige nadeel aan mijn job is dat hij moeilijk te omschrijven is in enkele woorden! Als regulator monitort het BIPT de telecommarkt, en waar er marktproblemen optreden proberen we dit te verhelpen door bepaalde verplichtingen op te leggen aan de operatoren in een machtspositie. Voor deze marktanalyses en voor het bepalen van deze verplichtingen, is er expertise op verschillende domeinen nodig: niet alleen juridisch en economisch maar ook technisch en daar verschijnen de ingenieurs ten tonele. Het leukste aan de job is exact het feit dat het werk zoveel facetten omvat, waardoor je niet alleen bezig bent met de technische kant van de zaak, maar ook goed op de hoogte moet zijn van bepaalde economische aspecten en de (vaak Europese) regelgevende context. Het is uitdagend maar geeft zeker voldoening eenmaal je vertrouwd bent met de materie.

Wat zou je zeggen aan mensen die twijfelen om de overstap te maken naar de federale overheid?

Ik denk dat er nogal wat vooroordelen bestaan over duffe ambtenaren, maar dat komt helemaal niet overeen met hoe het eraan toegaat bij het BIPT. Niet alleen bestaat ons team voor een groot deel uit “jong geweld”, iedereen is ook erg gemotiveerd en de samenhorigheid is groot. De jobinhoud is divers en blijft altijd uitdagend. Als je dus geen problemen hebt met schrijfwerk (want er wordt veel geschreven bij ons), dan zou ik zeker niet twijfelen.

We werken altijd als team op onze dossiers. Dit leidt tot een grote verbondenheid tussen de collega’s en dat vind ik erg aangenaam.

Ontdek deze werkgever