Nele De Beer
Waarom koos je ervoor om te werken voor de federale overheid?
Ik heb niet specifiek voor de overheid gekozen. In mijn loopbaan heb ik wel steeds gekozen voor een organisatie waarin ik mijn visie en waarden terugvind. Een organisatie die bij mij past moet zelfkritisch en toekomstgericht zijn, een maatschappelijk betekenisvolle missie hebben, zijn beloftes waarmaken en dit alles doen met zorg voor het eigen menselijk kapitaal. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft mij op al die vlakken niet ontgoocheld.
Wat is het leukste aan werken bij de federale overheid?
Werken doe je natuurlijk om een inkomen te hebben, maar werken betekent zoveel meer voor mij. We mogen het onszelf echt wel verschuldigd zijn om geluk te vinden in ons werk.
Wanneer je ergens solliciteert, hoop je een perfecte match te vinden. Al heb je vooraf onderzoek gedaan naar de organisatie, het blijft een sprong in het onbekende.
Het fijnste aan mijn huidige job is dat ik mijzelf terugvind in de bedrijfscultuur. Ik ben heel blij met mijn overstap naar de FOD Werkgelegenheid, want ik werk elke dag in een organisatie waar wederzijds respect, openheid en aandacht voor het welzijn van de medewerkers in een veilige werkomgeving belangrijk zijn.
Strookt het beeld dat je nu hebt van de federale overheid nog met het beeld dat je had voor je hier begon te werken?
Toen ik aan een vroegere collega vertelde dat ik het bedrijf zou verlaten om te gaan werken bij de overheid, kreeg ik een neerbuigende reactie: “met je vingers gaan draaien dus”. Daar werd ik erg triest van. Want al tijdens het sollicitatiegesprek voelde ik een positieve dynamiek bij de mensen aan de andere kant van de tafel.
Nu ik er zelf al een tijdje werk kan ik het vooroordeel van de ex-collega nog meer ontkrachten.
In onze FOD werken mensen hard, ze zijn gedreven en hebben zin voor initiatief. Ik heb me bij mijn keuze niet laten leiden door de status van bv. een bedrijfswagen of een luxueus ingericht kantoor, maar wel door de inhoud van een job bij een werkgever die helemaal bij mij past en waar ik het verschil kan maken.
Je werkt als selectieverantwoordelijke. Wat doe je precies en wat is het leukste aan je job?
Ik sta in voor het rekruterings- en selectieproces voor nieuwe medewerkers bij de FOD Werkgelegenheid. Samen met onze interne klanten analyseer ik de gezochte profielen en kies ik de meest geschikte selectieprocedures. Ik ben verantwoordelijk voor het uitvoeren van de volledige selectieprocedure, van A tot Z.
Overleggen met de klanten, kennisdeling met collega’s, afnemen van interviews, een aanspreekpunt zijn voor onze medewerkers, … dit alles geeft mij veel energie. Doorheen de jaren heb ik zo een netwerk uitgebouwd waarin ik veel boeiende mensen heb mogen ontmoeten.
Daarnaast zijn er ook taken die het werk pittig maar ontzettend boeiend maken: de procedures op een correcte manier ingeven in de tools, een langetermijnplanning opmaken, tussentijdse deadlines opvolgen, wetgeving respecteren en toepassen, kwalitatieve proeven uitwerken, nieuwe werkmethoden en tools leren gebruiken, enz. Bij selecties komt er zoveel meer kijken dan alleen interviews afnemen, waardoor ik mezelf op heel wat verschillende gebieden kan ontwikkelen.
Op welke van jouw realisaties of projecten ben je het meest trots?
Hoewel onze ‘core business’ (selectie en rekrutering) primeert, krijgen we in ons team de mogelijkheid om onze eigen talenten en competenties te ontdekken, ze in te zetten en verder te ontwikkelen. Ik kon bv. bijdragen aan het ontwikkelen van een applicatie die het werk van de bevorderingsprocedures vereenvoudigt en ik heb ook mijn schouders gezet onder ons project ‘employer branding’. Ik ben er trots op dat ik in deze job al heel vaak mijn grenzen verlegd heb. Hierbij werd ik steeds aangemoedigd en gesteund door mijn leidinggevende.
We krijgen in ons team de mogelijkheid om onze eigen talenten en competenties te ontdekken, ze in te zetten en verder te ontwikkelen.