Wat houdt je job precies in?
Ik ben architecte bij de Regie der Gebouwen. Ik ben leidend ambtenaar voor verschillende projecten rond onder meer de inrichting van kantoren, waarbij rekening moet gehouden worden met de wensen van de klant en het budget. Ik werk nauw samen met andere overheidsdiensten, maar ook met collega’s, onder wie ingenieurs, tekenaars en de technische deskundigen met wie ik de werfopvolging doe.
Hoe ziet een typische werkdag eruit?
Dat hangt ervan af in welke fase een project zich bevindt. Tijdens de opstart van een project voeren we veelvuldig overleg met de klant en werken we een voorstel uit. Daarna maken we de plannen, het lastenboek, de meetstaat en de raming op en wordt het project klaargemaakt voor publicatie. Als een project in de werffase zit, ga ik wekelijks op werfbezoek en anders werk ik op kantoor in de hoofdzetel van de Regie der Gebouwen. Mijn werkdag bestaat uit het nakijken van plannen, technische fiches, het opmaken van een lastenboek, overleg met klanten en collega’s,…
Wat zijn je favoriete aspecten van je job?
De projecten waar ik aan werk zijn heel boeiend en enorm gevarieerd. Het gaat van kantoorgebouwen tot musea en die variatie is heel leuk. Er zijn bij de Regie der Gebouwen ook veel mensen die je mee ondersteunen. Je kan altijd wel ergens terecht. Dit gevoel had ik, toen ik in de privésector werkte, veel minder.
Hoe is de werksfeer?
De sfeer binnen het team zit heel goed. Ik werk binnen een vrij jong team waar er een leuke werksfeer hangt. We doen ook regelmatig iets na het werk met de collega’s.
Welke bijzondere eigenschappen zijn volgens jou nodig voor je functie?
Enerzijds is collegialiteit en een vlot contact belangrijk. We zijn met een 80-tal collega’s op de dienst, waardoor een vlotte communicatie wel van belang is om de informatie te laten circuleren. Anderzijds is technische kennis als architect onontbeerlijk om de functie goed te kunnen uitoefenen.
Welke voordelen biedt de Regie der Gebouwen als werkgever?
Eén van de grote voordelen, voor mij persoonlijk, is het statuut. Als architect moet je vaak aan de slag als zelfstandige en dat statuut past niet bij wat ik wil. Voordien werkte ik als zelfstandig architecte bij een architectenbureau, nu ben ik in loondienst. Een ander voordeel is de flexibiliteit rond telewerk. Deze mogelijkheid had ik niet in de privésector. Andere pluspunten zijn de werkzekerheid, de regelmaat, het loon en de vaste werkuren. Dit heeft me zeker aangetrokken om bij de federale overheid aan de slag te gaan.
De projecten waar ik aan werk zijn heel boeiend. Het gaat van kantoorgebouwen tot musea en die variatie is heel leuk.