Walid

Referendaris
Related Organization
Portret Walid

Liefde voor strafrecht

Voordat ik bij Justitie ben gestart, werkte ik bij FOD Financiën als jurist. Dat was een heel bewuste keuze, omdat ik liever niet de advocatuur in wilde gaan. Bij de overheid heb ik een heel goede werk-privébalans door de mogelijkheid tot telewerken en glijdende uren. Die balans is er nu eenmaal minder in de advocatuur. Ik wou eigenlijk altijd al liefst iets met strafrecht doen, dus vandaar mijn overstap naar de correctionele sectie van Justitie. Sinds augustus 2021 ben ik aan het werk als referendaris bij de Nederlandstalige Rechtbank van Eerste Aanleg Brussel.

Nauwe samenwerking met rechters

Als referendaris doe ik opzoekingswerk voor de rechters waarop zij dan hun uitspraak baseren. De rechters vertrouwen enorm op ons, dus het is heel belangrijk dat ik nauwkeurig te werk ga. Mijn opzoekingswerk en bijhorend advies moet correct zijn, zodat we een kwaliteitsvolle en correcte rechtspraak kunnen garanderen. Mijn werk is maatschappelijk dus heel relevant en heeft een grote impact op de samenleving. Ervaren referendarissen maken ook ontwerpvonnissen op, maar dat is voor mij nu nog niet aan de orde. In de toekomst zal ik dat wel doen, maar alles op z’n tijd.

Daarnaast woon ik ook zittingen bij, zodat ik met kennis van zaken aan de slag kan gaan achteraf. Soms komen er dan heel schrijnende zaken voorbij, maar niet alle zittingen zijn natuurlijk even zwaar. En je leert ook wel om dat niet door je hoofd te laten spoken. Je krijgt verder ook de kans om beraadslagingen mee te volgen na de zitting. Zo krijg je inzicht in hoe de rechter tot een uitspraak komt en soms wordt er gevraagd om nog bijkomende opzoekingen te doen.

Ik werk dus heel nauw samen met de rechters en dat verloopt eigenlijk heel vlot. Zoals veel mensen had ik nochtans eerst het beeld dat rechters heel serieus zijn, maar het zijn allemaal zulke warme mensen en ze beschouwen mij echt als een collega. Mijn advies en opzoekingswerk wordt enorm gewaardeerd, waardoor ik me helemaal deel van het team voel.

Springplank naar de magistratuur

Omdat we zo sterk betrokken worden bij het rechtsproces en de uitspraak, heb je de ideale ervaring om later deel te nemen aan de examens voor een gerechtelijke stage of de magistratuur. Je ziet wat de job van een rechter inhoudt en je krijgt de praktijk al mee. Daar leer je natuurlijk heel veel uit. Je kan ook altijd deelnemen aan de cursussen voor magistraten op voorwaarde dat er plaats is en de korpschef akkoord gaat. In zo’n cursus leer je dan bijvoorbeeld hoe je een vonnis moet uitschrijven. Ik sluit het zelf niet uit om ooit mijn kans te wagen binnen de magistratuur, maar ik wil eerst nog meer ervaring opdoen als referendaris.

Niet alleen de rechter rekent erop dat mijn advies en opzoekingswerk correct is, maar ook de samenleving. Zo kan je het verschil maken en dat geeft veel voldoening.

Ontdek deze werkgever

Related Organization