Afrondingsregels voor de resultaten
Het gebeurt vaak dat de score cijfers na de komma bevat. De afrondingsregels zijn van cruciaal belang voor kandidaten die heel dicht bij het vereiste minimum zitten. Ze kunnen immers bepalen of een kandidaat al dan niet slaagt.
De afrondingsregels die toegepast worden, dienen te beantwoorden aan de volgende vereisten:
- Het feit dat het resultaat omgerekend wordt naar een score op 20 of 100 mag er niet toe leiden dat de status “geslaagd” of “niet geslaagd” omwille van een afronding verandert.
- De nauwkeurigheid van de afronding moet het mogelijk maken om een rangschikking van kandidaten op te stellen die de kwaliteit van hun prestaties bij de test weerspiegelt.
Voor testen met genormeerde scores
Als het testresultaat berekend wordt met de genormeerde score, dan wordt het omgezet naar een resultaat op 100. Daarna wordt het herleid naar een score op 20 (of naar een ander maximum specifiek voor elke selectie) en wordt het afgerond op 2 cijfers na de komma voor een betere leesbaarheid. Deze omrekening mag nooit de “geslaagd”- of “niet geslaagd”-status van een kandidaat wijzigen.
Voorbeeld 1
Een kandidaat behaalt 61,3/100. Als de vereiste minimumscore 60% bedraagt, is de kandidaat geslaagd.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 10, behaalt hij 6,13/10.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 20, behaalt hij 12,26/20.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 30, behaalt hij 18,39/30.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 100, behaalt hij 61,30/100.
Voorbeeld 2
Een kandidaat behaalt 49,5/100. Als de vereiste minimumscore 50% bedraagt, is de kandidaat niet geslaagd.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 10, behaalt hij 4,95/10.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 20, behaalt hij 9,90/20.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 30, behaalt hij 14,85/30.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 100, behaalt hij 49,50/100.
Voor testen met ruwe scores
Wanneer het testresultaat berekend wordt met de ruwe score, dan wordt de maximumscore bepaald door het aantal testvragen en door de scoringsregels die vermeld zijn in de instructies. Het resultaat wordt omgerekend naar een score op 20 (of naar een ander maximum specifiek voor elke selectie) en wordt afgerond op 2 cijfers na de komma voor een betere leesbaarheid. Deze omrekening mag nooit de “geslaagd”- of “niet geslaagd”-status van een kandidaat wijzigen.
Voorbeeld 1
Een kandidaat behaalt 29/60. Als de vereiste minimumscore 50% bedraagt, is de kandidaat niet geslaagd.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 10, behaalt hij 4,83/10.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 20, behaalt hij 9,67/20.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 30, behaalt hij 14,5/30.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 100, behaalt hij 48,33/100.
Voorbeeld 2
Een kandidaat behaalt 53/87. Als de vereiste minimumscore 60% bedraagt, is de kandidaat geslaagd.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 10, behaalt hij 6,09/10.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 20, behaalt hij 12,18/20.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 30, behaalt hij 18,28/30.
- Als het resultaat omgerekend wordt naar een score op 100, behaalt hij 60,92/100.
Voor het totaalresultaat van een stap
Als de selectiestap meerdere testen omvat, dan krijg je een totaalresultaat dat je rangschikking voor deze stap bepaalt en waarvoor een minimumscore eventueel vereist is.
Om je uiteindelijke resultaat te bepalen, tellen we je testscores op en herleiden we deze naar een specifiek maximum voor je selectie. Als je totaalresultaat meer dan 2 decimalen bevat, dan wordt het afgerond tot 2 cijfers na de komma.
Als er een quota is ingesteld
De plaats in de rangschikking kan ook een slaagcriterium zijn als het selectiereglement een quota (= vastgelegde beperking op het maximale aantal kandidaten die tot de volgende selectiestap worden toegelaten) voorziet.
Je status wordt dus bepaald op de volgende manier:
Als een of meer van de behaalde resultaten (voor een afzonderlijke test of voor de totaalscore) lager ligt dan het vereiste minimum.
- En als de rangschikking van de kandidaat buiten de door de quota opgelegde beperking valt, is de toegekende status niet geslaagd.
- En als de rangschikking van de kandidaat binnen de door de quota opgelegde beperking valt, is de toegekende status niet geslaagd.
- En als er geen quota is, is de toegekende status niet geslaagd.
Als alle behaalde resultaten (zowel van de afzonderlijke testen als de totaalscore) hoger liggen dan of gelijk zijn aan de vereiste minima.
- En als de rangschikking van de kandidaat buiten de door de quota opgelegde beperking valt, is de toegekende status buiten quota.
- En als de rangschikking van de kandidaat binnen de door de quota opgelegde beperking valt, is de toegekende status geslaagd.
- En als er geen quota is, is de toegekende status geslaagd.
Voorbeeld 1:
Alexia legt 2 testen af voor de functiespecifieke screening. De resultaten van elke test worden meegedeeld op 20. Ook het totaalresultaat wordt meegedeeld op 20.
Het selectiereglement stelt dat ze 10/20 moet behalen op het gemiddelde van de 2 testen, om te slagen.
Ze behaalt 9,71/20 voor test A en 13,24/20 voor test B. (ze krijgt automatisch de vermelding “geslaagd” voor deze testen, want er is geen vereist minimum per test) Haar totaalresultaat bedraagt (9,71 + 13,24) / 2 = 11,475 /20 => afgerond op 11,48/20.
Haar resultaat ligt boven het vereiste minimum van 10/20 en ze wordt als 15e opgenomen in de rangschikking.
- Als het selectiereglement geen quota vermeldt, krijgt ze de vermelding "geslaagd" voor de functiespecifieke screening, want alle slaagvoorwaarden zijn vervuld.
- Als het selectiereglement een quota van 15 kandidaten vermeldt, dan situeert haar rangschikking zich binnen de quota die een beperking opleggen voor het maximum aantal kandidaten die doorgaan naar de volgende selectiestap, dus ze krijgt de melding "geslaagd" voor haar functiespecifieke screening, want alle slaagvoorwaarden zijn vervuld.
- Maar als het selectiereglement een quota vermeldt van 10 kandidaten, dan valt haar plaats in de rangschikking buiten het maximum aantal kandidaten dat toegelaten wordt tot de volgende selectiestap. Daarom krijgt ze de vermelding "buiten quota" voor haar functiespecifieke screening, want ze voldoet aan de te behalen minimumvoorwaarden, maar ze is niet hoog genoeg gerangschikt.
Voorbeeld 2 :
Stijn legt 2 testen af voor de functiespecifieke screening. Het resultaat van test A wordt meegedeeld op 20, het resultaat van test B wordt meegedeeld op 40 en het totaal staat op 60.
Het selectiereglement geeft aan dat hij ten minste 10/20 moet halen voor test A, 20/40 voor test B en 30/60 in totaal. Er is een quota en alleen de eerste 200 kandidaten gaan door naar de volgende selectiestap.
Hij behaalt 9,71/20 voor test A en krijgt de vermelding “niet geslaagd” voor deze test, want zijn resultaat ligt onder het vereiste minimum van 10/20.
Hij behaalt 26,48/40 voor test B en krijgt de vermelding “geslaagd” voor deze test, want zijn resultaat ligt boven het vereiste minimum van 20/40.
Zijn totaalresultaat bedraagt 9,71 + 26,48 = 36,19 /60. Hij zit boven het vereiste minimum van 30/60 en krijgt de 185e plaats in de rangschikking.
Toch krijgt hij de vermelding “niet geslaagd” voor de functiespecifieke screening (hoewel zijn totaalscore hoger ligt dan 30/60 en hoewel hij bij de eerste 200 is), want ten minste één van de minimale slaagvoorwaarden is niet vervuld. Het was immers ook nodig om minstens 10/20 te halen voor test A en dat is niet gelukt.