Taaltesten in bestuurszaken

Algemene informatie

Voor wie?

Voor iedereen die zijn kennis van een van de nationale talen wil aantonen en eventueel, in het geval van ambtenaren, aan de taaleisen van zijn functie wil voldoen of een premie wil ontvangen.

Wanneer?

Deze tests worden het hele jaar door georganiseerd. Je kan je inschrijven via je online account op basis van je beschikbaarheid en de voorgestelde data.

Nieuwe testdata worden de eerste vrijdag van elke maand gepubliceerd!

Als je in het kader van je functie een taalcertificaat moet behalen, neem dan contact op met je personeelsdienst voor meer informatie over het/de specifieke af te leggen artikel(s).

Verloop

De verschillende procedures voor taalcertificering in bestuurszaken omvatten over het algemeen vier testen (of modules) die in drie stappen worden georganiseerd.

Stap 1: pc-testen (lezen en luisteren)

De modules "lezen" en "luisteren" zijn ontworpen om je passieve taalvaardigheid te beoordelen, dat wil zeggen je vermogen om de testtaal te begrijpen wanneer je deze leest en hoort.

Je legt deze twee modules op pc af tijdens dezelfde testzitting en krijgt 60 minuten tijd om elke module af te werken (dus 120 minuten voor de twee modules samen).

Stap 2: Mondelinge proef (spreken)

Deze module wil je spreekvaardigheid beoordelen in meer gestructureerde gesprekken en interacties. Taalinterviews worden afgestemd op het type test dat je aflegt.

Voor de testen van het basisniveau ("elementair" niveau) heb je geen voorbereidingstijd vóór het gesprek. De jury verwelkomt je en stelt je algemene vragen over je vroegere of huidige beroepswerkzaamheden in een gesprek van ongeveer 10 minuten.

De meer geavanceerde testen (“voldoende" niveau) zijn gestructureerder. Je krijgt 20 minuten tijd om een presentatie (van ongeveer 5 minuten) voor te bereiden die je voor de jury brengt als inleiding. Daarna volgt een gesprek van 10 minuten over beroepsgerelateerde onderwerpen.

Stap 3: Schriftelijke proef (schrijven)

De module "schrijven" is ontworpen om je schrijfvaardigheid in de testtaal te beoordelen. We stellen open vragen en gaan na of je in staat bent een boodschap duidelijk en nauwkeurig schriftelijk over te brengen, volgens de instructies die je kreeg.

Je kan meer details over de taalprocedure die je gekozen hebt, vinden op de pagina van elke specifieke test.

  Overzicht van de testen

  Taalartikels elementaire kennis

  Beschikbare testen

  Taalartikels voldoende kennis

  Beschikbare testen

  Artikel 12

  4 modules, 3 testmomenten

  • Luisteren
  • Lezen
  • Spreken (presentatie en gesprek)
  • Schrijven

  Artikel 13

  4 modules, 3 testmomenten

  • Luisteren
  • Lezen
  • Spreken (presentatie en gesprek)
  • Schrijven

  Taalartikels grondige kennis

  Beschikbare testen

  Taalartikels functionele tweetaligheid

  Beschikbare testen

  Wettelijk kader

  Weet je niet zeker welke test je moet kiezen? 

  Onze vragenlijst helpt je bij je keuze!

  Om te weten welke taaltest je moet afleggen, hebben we de meest voorkomende situaties op een rijtje gezet. De resultaten van deze vragenlijst worden bij wijze van advies verstrekt en zijn niet bindend. Om er zeker van te zijn dat je je voor de juiste taalprocedure inschrijft, neem je best contact op met je personeelsdienst of met de organisatie waarvoor je een certificaat moet behalen.

  Als je je voor persoonlijke doeleinden inschrijft voor een taaltest, kan de vragenlijst je ook helpen bij je keuze.